Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Η μάσκα του Οδυσσέα


Πως φτιάχνεις μια μάσκα
ούτε σφιχτή ούτε χαλαρή

Στα Ομηρικά Έπη, ο Οδυσσέας στον Κύκλωπα χρησιμοποίησε μια μάσκα και ένα παγιδευτικό όνομα και στους μνηστήρες με την μεγάλη περσόνα, παρουσιάστηκε με την  μεταμφίεση " μάσκα"  ενός πτωχού ζητιάνου.
Ο Οδυσσέας είναι μυθολογικό πρόσωπο και ως τέτοιο, ήταν ένας και παραμένει. Αυτό λέει ο ρεαλισμός. Σουρεαλισμός είναι υπερρεαλισμός και αλίμονο ένας άνθρωπος, πρότυπο λογικής κάθε εποχής, να μη μπορεί να ξεχωρίσει την κυριολεξία από την παρομοίωση, τη μεταφορά και την αλληγορία. Να μη ξεχωρίζει την ελεγχόμενη τρέλα, από την ανεξέλεγκτη και να μην έχει αυτοέλεγχο, σοφία και να χάνει το μέτρο και την αρμονία.
Όχι μόνο δεν δικαιούται να λέγεται πολεμιστής, αλλά έχει νικηθεί από  τον πιο μικρό τύραννο, που είναι η σκιά και η  σκοτεινή πλευρά και λέγεται αμετροέπεια, απληστία, οκνηρία, φιλαυτία, αγνωσία αλαζονεία και μεγάλη βλακεία.


Η μάσκα του πολεμιστή  δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτή, ούτε χαλαρή και να σμιλευτεί στην σιωπή για να είναι στο λόγο αποτελεσματική, η δε Γοητεία απαραίτητη μαζί με την ΤΟΛΜΗ και την Φαντασία, την έμπνευση και την σοφή στρατηγική.

Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου